

Long-Term Services and Supports (LTSS) Trust Commission

Tuesday, August 4, 2020 2:00 – 5:00 pm

This meeting is entirely virtual. To attend via Zoom meeting, please click the link:

https://us02web.zoom.us/j/88540574682?pwd=V3hPY21IZTZ2VG5VSXFsemMybXJBdz09

Meeting ID: 885 4057 4682

Password: 021748

agenda

Trust Senator Karen Keiser

Commission Representative Paul Harris

Members: Senator Judy Warnick

Representative Frank Chopp Representative Nicole Macri

Senator Steve Conway Senator Curtis King

Representative Drew MacEwen

Assistant Secretary Bill Moss, Department of Social and Health Services

John Mattes, Employment Security Department

Taylor Linke, Health Care Authority

Madeleine Foutch, Representative of a union representing LTC workers

TBD, Individual receiving LTSS #1

Ruth Egger, Individual receiving LTSS #2

Andrew Nicholas, Worker who is paying the premium (or will likely be

paying)

Sarai Childs, Representative of an organization of employers whose members

collect the premium (or will likely be collecting)

John Ficker, Adult Family Home Providers Representative

Dan Murphy, AAA Representative

Peter Nazzal, Home Care Association Representative

Michael Tucker, Representative of an organization representing retired

persons

Lauri St. Ours, Representative of an association representing SNF/ALF

providers

Guest Speakers: Chris Giese and Annie Gunnlaugsson (Milliman); Luke Masselink (OSA);

Ben Veghte (DSHS); John Mattes, Janette Benham (ESD)

agenda

Please Read:

- Draft LTSS Trust Foundational Principles
- Draft LTSS Trust Commission Charter
- Draft LTSS Trust Commission Bylaws
- Minutes from 4/30/2020 Commission meeting
- Draft Administrative Expenses Report Outline
- Draft Recommendations Report Outline

Meeting Goals:

- 1. Review draft foundational principles, charter, and bylaws
- 2. Review and approve proposed report formats
- 3. Actuarial Analysis
 - a. OSA overview
 - b. Discuss opt-out and opt-in options
 - c. Review draft actuarial analysis part 1
 - d. Implications and next steps
- 4. Establish process to address
 - a. Coverage for individuals who become disabled before age 18
 - b. Requirements to be a qualified individual
- 5. Establish and initiate Investment Strategy Subcommittee
- 6. Establish agenda for the next meeting in September

Time	Topic	Commission Action	Lead
1:45 – 2:00 15 min before meeting	Technology Check and e-Coffee	Virtual meeting will be open for Commission members and staff. Test audio/video. Refresh on virtual meeting controls.	Bill Moss, Porsche Everson, and DSHS staff
2:00 – 2:20 20 min	Official Start: Welcome and Introductions Zoom meeting refresh Commission member intros	Introduce self	Bill Moss
2:20 - 2:25 5 min	Consent Agenda 1. Minutes from 4/30/2020	Approve consent agenda	Bill Moss
2:25 – 2:45 20 min	Unfinished Business 1. Foundational Principles 2. Charter 3. Bylaws	Discuss and provide feedback	Ben Veghte

agenda

Time	Topic	Commission Action	Lead
2:45 – 3:00 15 min	New Business 1. Reports a. Administrative Expenses Report, first report due 11/15/2020 b. Commission Reports, first report due 1/1/2021	Approve outlines, confirm who will draft reports, and decide timeframe on data that will be reported in the Administrative Expenses Report.	Ben Veghte
3:00 – 4:00 60 min	2. Actuarial Analysis a. OSA Overview b. LTC Opt-Out option and Self-employed Opt-In option c. Review draft actuarial analysis Part 1 d. Implications and next steps	Provide feedback, discuss impacts to Trust solvency.	DSHS: Ben Veghte Milliman: Chris Giese, Annie Gunnlaugsson OSA: Luke Masselink ESD: John Mattes, Janette Benham
4:00 – 4:05 5 min	Break		
4:05 – 4:35 30 min	New Business, continued 3. Coverage for individuals who become disabled before the age of 18	Establish process for gathering stakeholder input and developing recommendations.	Bill Moss and Ben Veghte
	4. Requirements to be a qualified individual	Establish process for developing recommendations.	Bill Moss and Ben Veghte
	5. Investment Strategy Subcommittee	Discuss Subcommittee membership, set target date for first meeting	Bill Moss
4:35 – 4:50 15 min	Public Comment	Receive public comment	Bill Moss

agenda

Time	Topic	Commission Action	Lead
4:50 - 5:00	Set Agenda for September meeting	Discuss	Bill Moss
10 min	 Wrap-up Action items review What do you need for your work? Close meeting 		

Action Items

Who?	Does What?	By When?